Aan de kop van een baai omringd door hoge beboste heuvels ligt de badplaats Marmaris.

Om u een idee te geven hoeveel deze plaats de afgelopen 50 jaar heeft gewonnen, was de bevolking in de jaren zestig slechts 3.000 en in de zomer groeit het nu naar meer dan 250.000.

Niet voor niets, want Marmaris heeft zo ongeveer alles wat je zou willen van een mediterrane vakantie.

Er is een zalige natuur op onbewoonde eilanden, baaien en met pijnbomen bedekte heuvels, maar je hebt ook het onstuimige plezier van een modern resort vol bars, nachtclubs en talloze plekken om te dineren.

Er is ook cultuur op archeologische vindplaatsen en een prachtig museum in de stad, terwijl boten vertrekken van de chique jachthaven van het resort naar natuurreservaten aan de kust en afgelegen eilanden.

1. Marmaris Castle en Archaeology Museum

Deze stad werd al in 3000 voor Christus versterkt, maar de oorsprong van het kasteel op het kleine schiereiland tussen het hoofdstrand en de jachthaven is 16e-eeuws.

Het kasteel van Marmaris werd in deze tijd herwerkt door Suleiman de Grote (1494-1566) tijdens zijn campagne in Rhodos.

Dat gebouw raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd door Franse oorlogsschepen en werd in de jaren tachtig tien jaar gerestaureerd.

Je moet naar het uitzonderlijke archeologiemuseum gaan, een opslagplaats voor artefacten die zijn opgegraven in opgravingen overal in de gebieden van Marmaris en Muğla.

Er is aardewerk, glaswerk, architectonische fragmenten, munten, amforen en nog veel meer, uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse periode.

Het museum heeft ook een etnografisch gedeelte met de lokale ambachten en levenswijzen tijdens het Ottomaanse tijdperk.

2. İçmeler Plajı

Hoewel Marmaris een perfect onderhouden strand heeft, zal je beloning het soort stranden zijn waar foto’s geen recht aan kunnen doen als je bereid bent een stapje verder te gaan.

Een goede plek om te beginnen is İçmeler, 15 minuten rond de baai van Marmaris en ommuurd door met pijnbomen bedekte heuvels.

Dit iets kleinere resort heeft een fantastisch strand van 500 meter, verscholen in een baai en met zee gebufferd door Keçi Island een eindje uit de kust.

İçmeler Plajı is een meerjarig strand met blauwe vlag, vanwege de hygiëne en faciliteiten, en heeft voornamelijk zacht zand, een lichte bruine tint.

Het water is als een zwembad en net zo helder, zodat kinderen veilig kunnen stoeien.

3. Sedir-eiland (Cleopatra-eiland)

Het contrast tussen het moderne, bruisende Marmaris en dit prachtige onbewoonde eiland aan de noordkant van het schiereiland kan nauwelijks groter zijn.

Om bij het eiland Sedir te komen, moet je de relatief gemakkelijke reis naar het dorp Çamlı maken, en van daaruit kun je de korte oversteek maken.

Het eiland is vaak vernoemd naar Cleopatra, zoals een legende zegt dat Cleopatra en Mark Antony hier 2000 jaar geleden baden.

Het eiland kan in een paar minuten te voet worden doorkruist, en in een baai aan de noordkant ligt het paradijselijke Cleopatra-strand, met een grote strook glimmend turkoois water dat bijna 100 meter ondiep blijft.

Sedir is ook de thuisbasis van de oude nederzetting Cedrae, waarvan de overblijfselen door het hele eiland zijn gepeperd en een agora en theater bevatten.