Het verhaal van de op twee na grootste binnenlandse stad van Australië is verstrikt in de Victoriaanse goudkoorts van het midden van de 19e eeuw.

Goud werd voor het eerst ontdekt in het gebied in 1851 en dit veroorzaakte een razernij die decennia lang zou branden als gevolg van de enorme rijkdom aan alluviale afzettingen.

Het geld dat door de goudkoorts is gecreëerd, is moeilijk te missen, in de grootsheid van de hotels, locaties en overheidsgebouwen aan Lydiard Street en het waardige park aan de westkust van Lake Wendouree.

Sovereign Hill, het epicentrum van de goudkoorts, is nu een eersteklas openluchtmuseum.

En de Victoriaanse voorzieningen van Ballarat, zoals een kunstgalerie, een botanische tuin en een tram, zijn allemaal bewaard gebleven voor nieuwe generaties.

1. Sovereign Hill

Bij Sovereign Hill sta je op ground zero voor de rijkste alluviale goudkoorts ter wereld.

De Welcome Nugget, de grootste goudklomp die ooit is teruggevonden, werd op deze plek gevonden en woog bijna 70 kg.

Deze site van 25 hectare is nu een openluchtmuseum waar u kunt terugkeren naar de snel evoluerende eerste tien jaar van de Europese geschiedenis van Ballarat.

Sovereign Hill heeft meer dan 60 replica historische gebouwen, van een werkplaats voor koetsiers tot een smederij, en een cast van gekostumeerde re-enactors staat klaar om je terug te brengen naar de Victoriaanse Gold Rush.

Ze zullen je voorzien van interessante feiten en cijfers, die passen bij een heleboel objecten uit die periode, zoals meubels, mijnbouwapparatuur, documenten, foto’s, boeken en kunst.

Dit is ook een praktische plek, zodat je je eigen kaars of pan voor goud kunt dopen.

En de kern van de hele ervaring zijn presentaties, die licht werpen op de inheemse Wathaurong-mensen die duizenden jaren op dit land woonden, of Aura, een 3D-film over goud en Ballarats koortsige vroege jaren.

2. Lake Wendouree

Het grote water op Ballarat’s westelijke schouder bestaat al sinds 1850, toen een moerasgebied werd afgedamd om een ​​bron van drinkwater te creëren voor de ontluikende stad.

Het meer verspreidde zich over 238 hectare en grotendeels ondiep, werd in de loop der jaren aangepast voor watersporten en organiseerde de roei- en kano-evenementen voor de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne.

De eilanden en rietvelden zijn een belangrijke habitat voor watervogels en er zijn hier 166 verschillende soorten geregistreerd, dus wees niet verbaasd als je een of twee vogelspotters passeert.

Het volgen van de kust is een jog- en wandelpad van zes kilometer, genoemd naar de beroemde afstandsloper en de lokale Ballarat Steve Moneghetti.

De westelijke oever is al meer dan 150 jaar een geliefd recreatiegebied en heeft samen met speeltuinen en picknick- en barbecueplaatsen een deftige botanische tuin en een museum voor de historische tramlijnen van Ballarat.

3. Ballarat Wildlife Park

Op bijna 40 hectare schilderachtig bushland is Ballarat Wildlife Park trots op zijn interactiviteit.

Nealry alle dieren hier komen oorspronkelijk uit Australië en tellen wombats, koala’s, echidna’s, quokka’s, kleine pinguïns en zout- en zoetwaterkrokodillen.

Op een gegeven moment kom je zeker paden tegen met een van de vrij rondlopende emoes of kangoeroes (meer dan 100), en deze kunnen met de hand worden gevoerd.

Onder de exotische dieren in het park bevinden zich een Aldabra-reuzenschildpad, stokstaartjes en een paar Sumatraanse tijgers.

Je kunt je ook aanmelden voor speciale ontmoetingen met dieren met koala’s, stokstaartjes, slangen, wombats, de reuzenschildpad een boomkangoeroe of de tawny frogmouth.