Southbury in New Haven County is de enige gemeenschap in de hele Verenigde Staten met deze naam en wijst op dit feit in het motto “Unica Unaque”, wat “The One and Only” betekent. Met een bevolking iets onder de 20.000, heeft de stad een verspreid, landelijk gevoel en claimt het een verbluffende natuurlijke schoonheid.

Dit valt niet te ontkennen langs de afgedamde delen van de Housatonic-rivier, waar twee van de vijf grootste meren van Connecticut te vinden zijn.

Je zou je tijd in Southbury kunnen doorbrengen langs kronkelende paden langs het meer, watervallen bezoeken, roofvogels in het wild observeren en veelgeprezen ales en wijn drinken bij ambachtelijke brouwerijen en wijnmakerijen.

1. Kettletown State Park

De oostelijke oever van Lake Zoar aan de Housatonic River is de prachtige omgeving voor een staatspark van 600 hectare.

Dit land werd ooit bezet door de Pootatuck-indianen, die hier gewassen zoals tabak, bonen en appels verbouwden, en wiens dorp verloren ging onder het Zoar-meer toen de rivier werd afgedamd in 1919. De staat Connecticut kocht deze grote strook bos in 1950, en het park is een geliefde plek om te wandelen, kamperen, picknicken en zoetwatervissen.

Er is ook een strand bij het park, maar het baden is onlangs opgeschort met het terugkomen van blauw / groene algen.

2. Southford Falls State Park

Op de lijn Southbury-Oxford snelt Eight Mile Brook door rotsachtig landschap op zijn korte route van Lake Quassapaug naar de Housatonic River.

Meer dan 120 hectare langs de baan is bewaard gebleven als een staatspark op de plaats van een fabriek uit het begin van de 20e eeuw die toebehoorde aan de Diamond Match Company.

In Southford Falls State Park zul je opwindende natuurlijke schoonheid tegenkomen, terwijl de beek over een reeks basaltrichels valt.

De beek wordt ook doorkruist door een historische overdekte brug, en de Papermill Pond op zijn koers is gevuld met forel om te vissen.

3. Southbury Green

De naam Southbury Green is van toepassing op de lange strook gras bezaaid met bomen in Main Street en het grote winkelcentrum ernaast.

Onder de huurders in Southbury Green zijn Gap, Victoria’s Secret, Pier 1 Imports, Yankee Candle, Starbucks, HomeGoods en Massage Envy.

Het middelpunt van de aandacht op de green zelf is het prieel, dat in augustus een reeks concerten geeft.

Deze shows maken deel uit van een groter programma en brengen van eind juni tot begin september zo’n twintig live-optredens op verschillende openbare locaties in Southbury.