Wat is het grote verschil tussen modern en eigentijds design? Het is een vraag die velen geplaagt. Je zou kunnen denken dat je niet denkt dat de termen modern en hedendaags in feite hetzelfde betekenen? Zijn ze niet zowel actueel als minimaal, kleurloos en gevuld met strakke lijnen? Hoewel een deel daarvan waar kan zijn, kunnen de verschillen tussen de stijlen ook zo groot zijn als dag en nacht. Om u hierbij te helpen, hebben we deze handige gids samengesteld om de soms verwarrende contrasten tussen modern en eigentijds interieurontwerp te onderscheiden.

GESCHIEDENIS

De vroege tot midden twintigste eeuw zag het hoogtepunt van het modernisme in zowel kunst als design. Terwijl de perceptie van kunst in de wereld werd uitgedaagd, creëerden het Duitse Bauhaus en de pioniers van modern Scandinavisch design meubels en architectuur die de voorkeur gaven aan eenvoud, vorm en functie. Van modern kwam mid-century modern en dezelfde principes werden doorgevoerd in de immer populaire stijlen van de jaren 50 en 60.

Modern design is niet ver verwijderd van zijn oorspronkelijke wortels. De doelstellingen zijn allemaal hetzelfde en de strakke, uniformiteit van het moderne midden van de eeuw is nog steeds net zo populair.

Hoewel het rond de jaren zeventig kwam, komt de hedendaagse stijl niet voort uit een beweging en verwijst het niet naar een specifieke periode – het verandert altijd. In het begin leende het ideeën van het modernisme en mengde stijlen van over de hele kaart voordat het tot zijn recht kwam.

DE VERSCHILLEN

Per definitie verwijst ‘eigentijds’ naar de periode waarin we momenteel leven, dus deze stijl heeft iets meer vloeiendheid. Een moderne ruimte heeft de neiging om een ​​strikt formaat van balans, strakke lijnen en een minimale inrichting te volgen.

KLEUR: Ondanks de aandacht voor minimalisme, zijn moderne ruimtes meestal niet koud of grimmig. Ze zijn gevuld met veel warme en natuurlijke neutrale kleuren. Hedendaagse ruimtes kunnen daarentegen een gedurfde grimmigheid hebben – denk aan monochromatisch zwart en wit – maar ze kunnen ook over het kleurenwiel slingeren.

VORM & LIJN: terwijl modern design de voorkeur geeft aan sterke, rechte lijnen, kunnen moderne meubels een beetje curvier worden.

DE GELIJKENISSEN

“Less is more” zou gemakkelijk het motto kunnen zijn voor zowel hedendaags als modern design. Elke stijl van ruimte is meestal eenvoudig en overzichtelijk, waarbij wordt gekozen voor vloeiende lijnen en een klein beetje artistieke zwier. Je kunt in beide dingen iets zwaars of sierlijks vergeten. Beide stijlen zijn rustgevend en neutraal met een focus op materialiteit. Denk aan reflecterende oppervlakken, blootgesteld hout, metalen en glas.

IN HET HUIS

Schoon en onopgesmukt, een moderne woning bevat veel natuurlijke materialen zoals hout, leer, teak en linnen. Voor meubels zijn multiplex, plastic en gepolijst metaal nog steeds de standaard. Die moderne, luchtige sfeer uit het midden van de eeuw is ook nog steeds een rage, dus de meeste stukken worden meestal van de grond getild en zo gerangschikt dat de ruimte open en uitgestrekt aanvoelt. Accentkleuren zijn oké (voel je vrij om af en toe een retro roodoranje tint te geven), en leuke, geometrische patronen zijn altijd een pluspunt.

Hedendaags:

Omdat eigentijds design voortdurend verandert, is het moeilijk om precies vast te stellen hoe het er in een huis uit kan zien. Natuurlijk hoeft niet elk meubelstuk nieuw te zijn. Omdat het midden van de eeuw modern zo groot is, nemen eigentijdse ruimtes vaak die stijl op. Op dit moment heeft een eigentijds huis misschien grote ramen, gebruikt het een verscheidenheid aan sculpturale vormen en raakt het door zijn architectuur in harmonie met het buitenlandschap

Grimmige witte muren en bijpassende meubels zijn groot voor de stijl, maar natuurlijke elementen zoals spar, ceder, steen en zelfs kurk kunnen ook worden verwerkt. Duurzaamheid is enorm voor hedendaags design. De algehele visuele look is verenigd maar comfortabel, stijlvol en opzettelijk.