Dat zijn gordijnen en jaloezieën en privacy enz. Dit is een bewerkte uittreksel uit het boek en het is een van de meest gestelde vragen die mij wordt gesteld, dus terwijl ik je zou aanraden om het boek te kopen (nou, dat zou ik niet doen) Ik hoop dat dit behandelt ook enkele van de vragen die u mogelijk heeft rond dit probleem.

Wat voor soort jaloezieën moet ik hebben?

Rolgordijnen zijn de goedkoopste en gemakkelijkste stijl, maar veel mensen vinden ze niet leuk in andere kamers dan keukens en badkamers. Ik heb vaste rolgordijnen in het midden van mijn schuiframen, waar ze vrijwel verdwijnen totdat ze nodig zijn. Maar Hillarys trekt vanaf de ondergordijn omhoog in veel verschillende kleuren die u ook kunt gebruiken.

Vouwgordijnen zijn de brede lamellen die plooien wanneer u ze omhoog en omlaag brengt. Door de zwaardere constructie kunt u kiezen voor fluweel voor een luxueuzer gevoel, waardoor ze geschikter zijn voor de woonkamer en slaapkamer. Als ze echter zichzelf opvouwen, kunnen ze vrij veel ruimte in beslag nemen bovenaan het raam en kunnen ze het licht snijden. Goedkopere mechanismen hebben de neiging om fout te gaan en zien er dan rommelig uit. Als je deze stijl wilt, kun je ze het beste aan de muur net boven het raamkozijn hangen om te voorkomen dat je licht verliest.

Ik ben ook dol op deze versie, die een beetje mooier en zachter is, maar de juiste naam nog niet heeft ontdekt. Iemand heeft Relaxed Roman voorgesteld, dus daar ga ik voorlopig mee door. Op een dag zal ik dit in de slaapkamer hebben.

Jaloezieën zijn horizontale lamellen die kunnen worden gedraaid om meer of minder licht binnen te laten. Technisch gezien is een echte jaloezie gemaakt van metaal en ze kunnen een beetje ‘kantoor’ zijn. Ook – het zijn stofmagneten.

Houten jaloezieën zijn als Venetianen, maar, euh, van hout. Ze kunnen een kamer een stuk donkerder maken, zelfs als de lamellen open staan. Ze kunnen in keukens of badkamers werken (pas op voor vet dat stof aantrekt in de eerste), maar zijn niet echt gezellig genoeg voor slaapkamers en woonkamers.

Plissés zijn een soort kruising tussen een Romein en een rol. Stel je een zeer dunne vouwgordijn voor die helemaal omhoog rolde. Sommige hebben een honingraatvorm, wat een geweldige isolator is. Dit zijn degenen die aan de onderkant van een raam kunnen worden gemonteerd en omhoog kunnen worden getrokken.

Verticale jaloezieën zijn, zoals de naam al doet vermoeden, verticaal. Net als jaloezieën worden deze over het algemeen als meer kantoor dan als huishoudelijk beschouwd, hoewel ze in een huis uit de jaren 60 of 70 kunnen werken. Ik heb ook ooit linnen gemaakt voor een groot Frans raam gezien en het effect was veel zachter en mooier dan het plakkerige materiaal waarvan ze meestal zijn gemaakt.

Bindgordijnen zijn degenen die op stroken met ruches lijken.Twee of drie koorden hangen van de jaloezie af en trekken de jaloezie bij het trekken omhoog, waardoor een geschulpte werking ontstaat. Best links in de jaren 80. Hoewel, zoals we allemaal weten, komt er wat rondgaat. En misschien, met slechts een koord aan elke kant, is dit de Relaxed Roman van bovenaf. Een simpele bocht in plaats van een strokenbroek.

Hoeveel gordijnmateriaal heb ik nodig?

Gordijnen moeten breder zijn dan het raam als u niet wilt dat er licht door de zijkanten filtert. En om goed te trekken en genereus over te komen, moet je uitgaan van anderhalf tot tweeënhalf keer de breedte van het raam. Bepaal welke je wilt en vermenigvuldig deze met de lengte van de gordijnstok. Verdeel het antwoord door de breedte van de stof en rond af naar het dichtstbijzijnde hele getal. Als je patroon een grote bloem is die moet worden aangepast wanneer de gordijnen gesloten zijn, heb je meer nodig. Lees dat nu nog eens langzaam zodat het logisch is en stopt met het draaien van je hersenen.

Je moet ook beslissen wat voor soort plooi je aan de bovenkant wilt. Potloodplooien zijn de eenvoudigste, maar u kunt ook uitgebreidere knijpplooien hebben. Oogjes zijn een beetje ouderwets en tabbladen zelfs nog meer. Tabbladen kunnen ook moeilijker over een houten gordijnpaal worden getrokken, omdat ze niet soepel glijden.

Moet ik vloergordijnen hebben?

JA.

Ooit waren alle huizen tochtig. Als het raam zich aan de andere kant van de kamer van de radiator bevond, zou de warme lucht van de radiator stijgen, terwijl de koude lucht van het raam zou zinken en langs de vloer zou bewegen, waardoor een tocht zou ontstaan. Door de radiator onder het raam te plaatsen, werd die koude lucht naar boven geduwd waar het werd opgewarmd door de warmte van de radiator, zodat alle tocht warm en niet koud was. Dit is nu minder een probleem met moderne ramen met dubbele beglazing, maar de vraag rijst: wat doe je als je gordijnen wilt, aangezien lange de warmte van de radiator blokkeren?

Het antwoord, mijn vriend, blaast als het ware in de tocht. Als je de radiatoren niet kunt verplaatsen en korte gordijnen stilistisch verkeerd zijn, dan heb je zonwering nodig die je aan het begin van de avond kunt trekken voor privacy wanneer de kamer wordt verwarmd door de radiator. Laat de vloerhoge gordijnen open totdat de kamer warm is, dan kun je ze tekenen. De jaloezieën geven ook wat extra isolatie.

Waarom u ook de voeringen moet overwegen

Het is een klein punt, maar het is zeker het overwegen waard. In plaats van de standaard saaie beige voering, waarom kiest u dan niet een voering in een kleur die past bij uw kamer of de gordijnstof? Een vriendin van mij heeft dubbelzijdige gordijnen – de ene kant met bloemen, de andere met een streep – op haar enorme openslaande deuren en ze zien er zowel van buiten als van binnen mooi uit.