Door Manuel Viso Sarmiento, dokter van het San Rafael-ziekenhuis

Een gezonde levensstijl leiden, zoals je meer dan eens hebt gehoord en gelezen, is de sleutel tot langer en beter leven. Het gaat om het volgen van een reeks gewoonten om voor je lichaam te zorgen, maar ook om rekening te houden met enkele indicatoren die ons waarschuwen dat het tijd is om te voorkomen en naar een specialist te gaan. Bij de San Rafael Foundation hebben we een decaloog opgesteld met de belangrijkste aanbevelingen voor een gezond leven:

Eten: Eet op een evenwichtige, gevarieerde, voldoende en kwaliteitsvolle manier. Fruit, groenten, groenten en peulvruchten, vis, extra vergine olijfolie, wit vlees, volle granen en magere zuivelproducten zouden de geweldige basis moeten zijn van uw dagelijkse voeding. U moet ook de consumptie van voorgekookt voedsel, gebak, vleeswaren, boters, margarines, frisdrank en rood vlees verminderen.

Lichaamsbeweging: Wijd minimaal 30 minuten per dag of 150 minuten per week. Je hebt veel vormen van fysieke activiteit: wandelen, dansen, hardlopen, fietsen, tennis … Maar zolang het leuk is.

Tabak: rook niet, sta het niet toe. Een willekeurig aantal sigaretten dat u per dag rookt, verhoogt het risico op een groot aantal pathologieën zoals hartaanvallen, beroertes, kanker, enz. Verlaat het nu!

Alcohol: de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan niet meer dan twee maten alcohol per dag te gebruiken bij mannen en één bij vrouwen. Het beste advies is echter om ermee te stoppen, het draagt ​​niets positiefs bij en ja, veel lege calorieën, naast een andere belangrijke bron van ziekten.

Gewicht en buikvet: meet uw Body Mass Index (deel uw gewicht in kilo’s door uw lengte in vierkante meters). Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangeeft, wordt het als overgewicht beschouwd als het resultaat hoger is dan 25 kg / m². Boven de 30 kg / m² is zwaarlijvigheid. Aan de andere kant meet u uw buikomtrek ter hoogte van de navel. Bij vrouwen moet het minder zijn dan 88 cm en bij mannen 102 cm. Hogere cijfers vertegenwoordigen een significante toename van het cardiovasculaire risico.

Bloeddruk: Als u een gezond persoon bent, volstaat het dat u een jaarlijkse controle uitvoert en controleert of u een bloeddruk lager dan 140/90 mmHg heeft. Als u hierboven bent, raden we u aan naar uw arts te gaan en zijn instructies op te volgen. Verminder in ieder geval uw zoutinname tot maximaal 5 gram per dag.

Cholesterol en glucose: dit zijn twee relevante cardiovasculaire risicofactoren. Als uw cijfers na een analyse op een lege maag hoger zijn dan 200 mg / dl totaal cholesterol – of uw “slechte” cholesterol (LDL-cholesterol) hoger is dan 130 mg / dl – en 110 mg / dl glucose, moet u raadplegen met een specialist.

Water: u moet minimaal 2 liter vloeistoffen per dag consumeren, bij voorkeur water (ook infusies, magere melk en voedzame, niet-vette bouillons). Vermijd suikerhoudende sappen, frisdrank en alcohol.

Stress: leer uw stress en angst onder controle te houden. Zet in op het verbeteren van je sociale leven en een goede nachtrust. Inefficiënte slaap is een oorzaak van overgewicht, obesitas en stress.

Controleer uw gezondheid: voorkomen is beter dan genezen, omdat op tijd handelen betere resultaten garandeert.