Sinds de eerste retinoïde in 1971 werd goedgekeurd voor acne, worden deze medicijnen door velen geprezen als een wondermiddel voor huidproblemen. Hoewel retinoïden misschien niet het antwoord zijn op elke huidaandoening, zijn er verschillende met bewezen resultaten.

Retinoïden voor acne

Als u matige tot ernstige acne heeft die niet beter is geworden met andere behandelingen, kan een retinoïde helpen. Wanneer retinoïden op de huid worden verspreid, kunnen ze de poriën ontstoppen, waardoor andere medicinale crèmes en gels beter kunnen werken. Ze verminderen ook acne-uitbraken door te voorkomen dat dode cellen de poriën verstoppen. Door acne te verwijderen en uitbraken te verminderen, kunnen ze ook de vorming van acnelittekens verminderen.

Retinoïde pillen behandelen de olieproductie, bacteriën die acne veroorzaken en ontstekingen.

Hoe te gebruiken: Breng 20 tot 30 minuten na het wassen van uw gezicht eenmaal per dag een kleine hoeveelheid retinoïde crème aan op de huid.

Wat u nog meer moet weten: wanneer u voor het eerst retinoïden gebruikt, merkt u mogelijk roodheid, schilfering van uw huid of verergering van uw acne. U kunt dit minimaliseren door het product om de dag te gebruiken totdat uw lichaam eraan gewend is, of het te mengen met een moisturizer.

Retinoïden voor rimpels

Tretinoïne was het eerste door de FDA goedgekeurde retinoïde om rimpels te behandelen. Dit recept retinoïde werkt door het maken van nieuw collageen te verhogen. Het stimuleert ook nieuwe bloedvaten in de huid, geeft de huid een rooskleurig uiterlijk, vervaagt ouderdomsvlekken en vermindert precancereuze huidvlekken die actinische keratose worden genoemd. Tretinoïne kan ook helpen bij het voorkomen van ernstiger effecten van ultraviolette straling.

Vrij verkrijgbare retinoïden werken mogelijk niet zo goed als tretinoïne bij het verminderen van rimpels, maar ze kunnen het uiterlijk van een door de zon beschadigde huid verbeteren. Het gebruik ervan samen met producten die alfa-hydroxyzuren bevatten, kan nog meer huidverzachtende effecten opleveren.

Hoe te gebruiken: Breng minimaal twee keer per week aan op uw gezicht, nek, borst, handen en onderarmen.

Wat u nog meer moet weten: het duurt 3 tot 6 maanden bij regelmatig gebruik voordat verbeteringen in rimpels worden waargenomen, met de beste resultaten na 6 tot 12 maanden.

Retinoïden voor psoriasis

Retinoïden kunnen de groei van huidcellen bij patiënten met psoriasis vertragen. Meestal breng je één keer per dag voor het slapengaan een klein beetje op elke zweer aan. Een retinoïde crème of gel wordt vaak gecombineerd met een behandeling met steroïden.

Retinoïden voor wratten

Artsen kunnen retinoïden voorschrijven voor wratten, vooral als andere behandelingen zijn mislukt. Retinoïde crème werkt door de celgroei van de wrat te verstoren.

Hoe te gebruiken: Volg de instructies van uw arts voor het aanbrengen van retinoïden op wratten. Crèmes moeten mogelijk een paar maanden worden gebruikt voordat de wratten verdwijnen.

Wat u nog meer moet weten: retinoïden zijn mogelijk de beste behandeling voor platte wratten op de rug van uw handen.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel retinoïden nuttig zijn voor veel voorkomende huidproblemen, zijn ze niet zonder risico’s. Risico’s zijn onder meer:

Droogte en irritatie

Huidskleur verandert

Gevoeligheid voor zonlicht

Roodheid, zwelling, korstvorming of blaarvorming

Risico’s minimaliseren

Blijf uit de zon. Als u buiten moet zijn, beperk dan uw uren, vooral tussen 10.00 en 14.00 uur. Draag zonnebrandcrème, bij voorkeur met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger, en beschermende kleding, zoals een shirt met lange mouwen, een broek en een hoed met een grote rand.

Gebruik nooit meer van het product of gebruik het niet vaker dan uw arts voorschrijft of op het verpakkingsetiket staat. Als u dit wel doet, zal de effectiviteit niet toenemen, maar zullen de bijwerkingen toenemen.

Gebruik een vochtinbrengende crème samen met actuele retinoïden. Als u dit wel doet, wordt het drogen van de huid verminderd zonder de effectiviteit van het product te verstoren.