Als je niet beter wist, denk je misschien dat het geheim om er op je best uit te zien, diep in een pot met dure producten ligt. Niet zo.

Kleine dingen die je elke dag doet, kunnen evenveel, soms zelfs meer doen om ‘je huid alle brandstof te geven die ze nodig heeft’ om de dagelijkse stress op te laden, te herstellen en te weerstaan, zegt Doris Day, MD, klinisch universitair hoofddocent dermatologie in New York Universitair Medisch Centrum Langone.

Ga vandaag nog aan de slag met deze zes gezonde gewoonten waardoor je er op je best uitziet.

1. Slaap erop.

Het enige wat je hoeft te doen is de spiegel te controleren na een nacht van woelen en draaien om te begrijpen hoeveel je huid gesloten moet hebben.

Onderzoek ondersteunt dat. Een onderzoek uit 2013 in het tijdschrift Sleep wees uit dat mensen met slaapstoornissen gezwollen, met bloed doorlopen ogen, donkere kringen onder de ogen, meer rimpels en hangende oogleden hadden dan goed uitgeruste mensen.

De boosdoener? Het stresshormoon cortisol.

“Het is het laagst tijdens de slaap, dus als je niet genoeg slaapt, gaan je cortisolspiegels omhoog en dat resulteert in een verlies van collageen”, zegt dermatoloog Amy Wechsler, MD, auteur van The Mind-Beauty Connection. ‘Je kunt het zelfs na een enkele slapeloze nacht zien.’ Streef elke nacht naar 7,5 tot 8 uur gesloten ogen.

2. Breek in het zweet.

Praat over motivatie om meer te bewegen: mensen boven de 40 die regelmatig sporten, hebben de huid van mensen van de helft van hun leeftijd, volgens een onderzoek uit 2014 aan de McMaster University in Ontario.

Sterker nog, je hoeft geen marathons te lopen of je leven in yogales door te brengen om de vruchten te plukken. Mensen in de studie die in een gematigd tempo trainden – ze jogden of fietsten twee keer per week een half uur – zagen ook voordelen.

De sleutel? Vasthouden. Kies een activiteit die u leuk vindt (wandel met de hond, fiets met uw kinderen) en markeer deze vervolgens in uw agenda.

3. Blijf bij de schaduwrijke kant van de straat.

Dat zonnescherm dat je elke dag draagt, helpt, maar reken er niet alleen op. Om te beginnen slijt het af naarmate de dag vordert.

Om ervoor te zorgen dat je volledig beschermd bent tegen de UV-stralen van de zon, draag je een zonnebril, bedek je en zoek je de schaduw op als je buiten bent, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur. Dat is wanneer brandende en kankerverwekkende UVB-stralen het meest intens zijn. We praten het hele jaar door, vooral op grote hoogte en op reflecterende oppervlakken zoals sneeuw en ijs, waar u de UV-dosis kunt verdubbelen.

‘Er is niets ouder dan ultraviolette straling’, zegt Wechsler. “Na verloop van tijd breken ze collageen af, verdunnen ze de huid en creëren ze zonnevlekken en extra bloedvaten.”

4. Blijf gehydrateerd.

Controleer de ingrediënten op je favoriete vochtinbrengende crème en de kans is groot dat je er een ziet die ‘hyaluronzuur’ heet. Het wordt van nature in je huid aangetroffen en het is een vochtmagneet die het water vasthoudt dat je uit eten en drinken haalt, waardoor je huid steviger en voller wordt.

Maar “als je uitgedroogd bent, gaat het water in plaats daarvan naar je [andere] organen”, zegt Day.

Een snelle truc om te weten of je huid dorst heeft: knijp in de rug van je hand of onderarm. Als de huid niet snel terugschiet, heb je bijna geen H2O.

Geen fan van gewoon water? Fruit en groenten die van nature vol water zitten – zoals komkommers, bloemkool, tomaten, grapefruit en selderij – zijn net zo effectief.

5. Minder zorgen, blijer.

Als je gestrest bent, gaat cortisol – die bekende vijand – omhoog, doet het een aantal collageen en veroorzaakt het een droge huid en rimpels, zegt Wechsler. Geen wonder dat mannen in een studie uit 2013, gepubliceerd in Biology Letters, vonden dat vrouwen met hoge niveaus van stresshormonen minder aantrekkelijk zijn.

Meditatie is een bewezen stress-zapper, maar het is niet de enige. Trakteer uzelf op een massage of een mani-pedi. Sporten ook fakkels stress. En je kunt er beter mee omgaan als je goed uitgerust bent. Win-win!

6. Exfolieer regelmatig.

Huidcellen draaien constant om, maar naarmate je ouder wordt, en afhankelijk van de omgeving, hebben ze soms hulp nodig om volledig te verdwijnen. Geef je huid assist en exfolieer een of twee keer per week.

Probeer het volledig natuurlijke DIY-recept van Day: combineer zout, suiker en genoeg honing en kokosolie om een ​​pasta te vormen. Maak het dikker en grover als je een vette huid hebt, zegt ze.